Hoe is het om als vrouwelijke franchisenemer in de keukenbranche te werken?
Het is echt een mannenwereld. Ik was de eerste vrouwelijke franchisenemer die haar eigen franchisecontract tekende. Dat vond ik erg leuk. Ik tekende mijn contract met een roze pen. Natuurlijk zijn er meer vrouwen in de franchisewereld en ook binnen Kvik, maar toen was het nog steeds de handtekening van de man op het contract.
Als ik in de winkel ben, krijg ik wel eens te horen: ‘Ik wil graag de eigenaar spreken.’ Dat ben ik. ‘Ja, maar ik wil graag de echte eigenaar spreken.’ Dat ben ik ook. Soms worden er vragen gesteld om te testen of ik echt weet waar ik het over heb. De mensen zijn het nog niet gewoon dat vrouwen ook keukens kunnen verkopen, technische aspecten kunnen adviseren, keukens kunnen opmeten en monteren. Ik moet me dus echt bewijzen en mijn mannetje staan.
Andere vrouwelijke franchisenemers zijn na mij begonnen, dus het komt langzaamaan steeds vaker voor. Bij mij werken er alleen maar vrouwen in de winkel. Niet dat mannen niet voor mij mogen werken, maar het is wel zo gelopen en ik vind het eigenlijk heel leuk. Ik vind het ook geweldig dat meer vrouwen keukenontwerper willen worden. Als je het leuk vindt en er goed in bent, waarom niet? Ik heb stagiaires in de winkel die 18 jaar oud zijn, en ik laat ze ook in het magazijn werken. Als ze zeggen dat ze het leuk vinden om kasten te plaatsen, dan geeft met dat veel energie.