Een open keuken – inrichting & inspiratie

Iedereen die een open keuken overweegt, weet dat de mogelijkheden eindeloos zijn. En gelukkig maar! Maar zoveel keuze kan ook ontmoedigend zijn. Wij belichten de populairste ideeën, geven je inspiratie voor je nieuwe keuken en vertellen je waar je het best rekening mee houdt. En vergeet niet dat je altijd terechtkunt bij onze keukenontwerpers. Ze helpen je met veel plezier verder!

Wat is een open keuken?

Het is misschien geen slecht idee om even duidelijk te schetsen waar we het over hebben. Een open keuken is doorgaans een combinatie van je keuken en eetruimte. Maar je kunt er ook je leefruimte in integreren. Dat beslis jij helemaal zelf. De open keuken is een veelzijdige designklassieker die eenvoudig aan te passen is aan de ruimte. Wil je graag meer weten over het structureel ontwerp van een open keuken? Lees dan hier onze uitgebreide gids.

Waarom een open keuken?

Om te beginnen is zo’n ontwerp extreem sociaal. Je kunt er perfect met de kinderen praten terwijl ze hun huiswerk maken en jij met het avondmaal bezig bent. Je hoeft ook geen gesprekken met vrienden te missen terwijl jij in de potten staat te roeren. De ruimtes vloeien aangenaam in elkaar over, zonder deuren of muren die alles afscheiden. Het is een makkelijke manier om vanuit de keuken je kinderen in het oog te houden of gesprekken gaande te houden. 

De keerzijde is wel dat je geen deuren hebt om al het werk (en de vuile vaat!) die je in de keuken leverde aan het oog van je gasten te onttrekken of het lawaai van toestellen te verhinderen. Opbergruimte kan een uitdaging zijn. En het kan een dure uitgave zijn om muren te slopen als je nog een open ruimte moet creëren. Je moet ervoor zorgen dat de uitstralingen van de verschillende ruimtes bij mekaar passen. Maar dat is het aangename gedeelte! We vertellen er later meer over.

Inspiratie voor keuken en woonkamer, foto’s en tips voor het design

Een snelle speurtocht op Google of Pinterest is handig om uit te zoeken welke stijl je mooi vindt, maar ook wat zeker niet jouw voorkeur heeft. Het is altijd handig als je ruimte al open is alvorens je eraan begint. Zo wordt het makkelijker om je in te beelden hoe je open keuken eruit zal zien. 

-- Onthoud

Nadenken over het ontwerp betekent dat je ook stilstaat bij de praktische kant. Het is een goed idee om te praten met een keukenontwerper, aannemer of architect om na te gaan of je ideeën realistisch zijn. Leidingen verplaatsen, muren slopen en de plaatsing van de ramen zijn maar enkele van de vele hindernissen die je op je pad kunt tegenkomen. Praat dus met een expert. 

De Kvik Leefkeuken® — zet ze naar je hand.

De magie van de Kvik Leefkeuken® schuilt niet in specifieke afmetingen of indelingen, maar in het leven en de momenten die je erin steekt. Het is het hartelijke gelach dat weerklinkt tijdens een etentje met familie, de troostende stilte bij een snack in de late avond, samen uitkijken naar de cake die in de oven staat te rijzen, en het stiekeme gefluister en gegiechel bij een kopje thee midden in de nacht. Elke keuken kan een Kvik Leefkeuken® zijn, of het er nu een voor twee of voor een druk gezin is.

Het zijn je verhalen, je gedeelde avonturen en je gekoesterde herinneringen die de keuken tot leven brengen. Dus haal er plezier, gesprekken en verbinding bij. En kijk hoe je keuken uitgroeit tot het hart van je huis, tot een echte Kvik Leefkeuken®.

Meer over de Kvik Leefkeuken®

Ontwerptips voor je keuken en woonkamer – waar moet je aan denken?

Laten we het eens hebben over zones. Als je voor een keuken/eetkamer/woonkameropstelling gaat, breng je eigenlijk drie ruimtes samen. Het is dan ook nuttig om eens na te denken over hoe je in die ruimtes gaat leven. Ook zal je op zoek moeten gaan naar manieren om ze toch wat van elkaar te onderscheiden in een voor de rest harmonieuze open keuken. Denk: koken, eten en zitten. 

Eetkamer

In deze ruimte kun je je helemaal laten gaan qua decoratie. Modern, klassiek, landelijk, … De mogelijkheden zijn eindeloos en perfect af te stemmen op je smaak. Dit is waarschijnlijk de eerste ruimte die aan je keuken grenst. Zorg dus voor een passend geheel. Als je mooie donkerhouten keukenkasten hebt, kun je bijvoorbeeld een tafel in dezelfde kleur kiezen. Kreeg je keuken zandkleurige tegels? Gebruik dan warm beige in je eetkamer. Of koop onderleggers die bij de handgrepen van de kasten passen! Zulke details geven je nieuwe open keuken een prachtige, subtiele uniformiteit.

Woonkamer

Op de ventilatie na, is het belangrijkste vooral het gevoel dat je nieuwe open keuken moet oproepen. Nogmaals: het gaat hier allemaal om persoonlijke smaak en stijl. Denk eraan, je moet stijlen vinden die elkaar aanvullen. Een smetteloze en moderne keuken valt misschien wat uit de toon naast een woonkamer waarin het gezinsleven centraal staat. Kies dus voor stijlen die perfect bij elkaar passen. Een formele eetkamer zal er waarschijnlijk beter uitzien naast een strakke, moderne keuken en een woonkamer met een minimalistisch design. 

 

Tapijten, verlichting en ruimteverdelers zijn slechts een paar mogelijkheden om je woonkamer af te scheiden van je open keuken. Zo blijft het een volwaardige kamer op zich, dat toch deel uitmaakt van de open keuken. Ook vloerbekledingen zijn handig om de ruimtes af te bakenen. Geef de overgang naar de woonkamer aan met tapijten of houten vloeren die afsteken tegen je keukentegels. 

Green kitchen with a wine refrigerator and a wooden worktop

Een kleine open keuken 

Misschien klinkt dit allemaal als iets dat enkel mogelijk is in een grote ruimte? Fout! Een kleine open keuken past perfect als je de ruimte optimaal wil benutten. 

 

De belangrijkste overwegingen:

  • Ventilatie, ventilatie en nog eens ventilatie. Investeer in een krachtig afzuigsysteem of ramen die makkelijk opengaan om geen last te hebben van kookgeurtjes. Niemand wil in de zetel ploffen terwijl het avondmaal nog in de lucht hangt! 

  • Van vloer tot plafond. Legplanken zijn hier waardevol. Gebruik alle verloren ruimte en stal er je mooiste spullen op uit. Bekijk je keuken van top tot teen en zorg ervoor dat je alles uit de beschikbare ruimte haalt. 

  • Verlichting. Gebruik hanglampen boven de eetruimte om ze visueel af te scheiden van de rest van de kamer. 

  • Kleur. Gebruik complementaire kleuren en laat zo de verschillende zones uitspringen. Elke ruimte zal hierdoor groter aanvoelen. 

  • Ruimteverdelers. Als er plaats voor is, kies een vrijstaand rek om op een subtiele manier de kamers wat af te scheiden, zonder dat open gevoel te verliezen. 

Hopelijk heb je nu wat ideeën en tips om over na te denken bij het plannen van je open keuken. Uiteindelijk is het een fantastische manier om een prachtige, sociale leefruimte te creëren waar je nog vele jaren van zult genieten. Als je daarentegen liever een zeer gecompartimenteerde woning verkiest, is dit misschien niet de juiste keuken voor jou. Geen zorgen. We hebben hier genoeg andere mogelijkheden!